måndag 14 februari 2011

Human Planet

Jasså ni är trötta på all jävla naturskit som BBC maler ut och prackar på er i boxar hela tiden? Är ni det? Well, för det första har ni fel men ni har dubbelfel den här gången. Human Planet som är fem avsnitt in i UK just nu är helt brutalbra. Premissen är "Människor kan ju bo varsomhelst på planeten, weird innit?" Sen har genierna som kom på den här idén fått några miljoner och givit sig ut och filmat människor som bor på oortodoxa platser. Ni vet hur alla människor på hela planeten som lever nu och som någonsin levat har en Facebook och en Twitter och förtjänar ett lyxigt kök och funderar på om man kanske skulle byta till Avanza istället? Not these guys, baby. Jag förutsätter att SVT kommer köpa in skiten och då MÅSTE ni se det, även ni som spyr bara av att se Martin Emtenäs (ni borde gå till doktorn med det).

För det första så är det inte Attenborough som voicar utan John Hurt vilket alltid är positivt. För det andra så kommer ni bli bättre människor av att se det. Om det nu inte är så att ni är vana vid att dra ut tidigt på morgonen för att sitta på en liten träeka i tio timmar i väntan på att kunna brotta upp en haj för hand. Eller om ni är vana vid att mörda valar genom att slänga er i plurret med en träharpun användandes Isinbajeva-teknik. Förutom folk som mördar enorma/löjligt farliga djur för hand så att familjerna får lite protein på bordet så finns det alla dårar som inte har några problem med att bo 30 meter upp i ett träd (vi snackar inte en eremit som blivit tokig här alltså utan vi snackar hela familjer), inuiter som sitter på drivis i en månad i väntan på att plocka en narval, ökenfolk som går med kameler i flera veckor för att kunna få hem lite gear till byn, folk som lärt sin kropp att gå på havets botten 20 meter under ytan,  osv osv. Mest fascinerande och gripande hittills är helt klart kompressordykarna i Filippinerna. Det måste ses för att tros misstänker jag.



De har alltså en kompressor på båten som de drar vad som ser ut som trädgårdsslangar i stort sett från. Varje dykare får en sådan slang att stoppa in i munnen utan munstycke eller något annat sånt bös. Bara pressa ner syret i lungorna. I en kort scen ser man hur kopplingen till en av slangarna verkar glappa lite så man har tagit ett Snickerspapper och täppt till med. Väl i vattnet så dyker man ner till cirka 30 meters djup och lägger ut enorma nät som man sedan kan dra upp ett ton fisk med om man har tur. Eftersom det ska gå fort så man kan göra det så många gånger som möjligt under en dag så får oundvikligen  minst en snubbe dykarsjuka efter varje dyk. Helt löjligt farligt och allvarliga skador är inte ovanligt alls. I bakomscenerna som kommer efter varje avsnitt får man se en äldre man som berättar hur en av hans söner får gå på kryckor numera på grund av dykarsjuka och hur en annan av hans söner tog livet av sig efter att ha blivit förlamad på grund av detsamma. Man gör det inte direkt för fame and fortune för kompressordykning hör tydligen till ett av de sämst betalda yrkena i landet. Man gör det för att det är allt som finns. Man riskerar drunkning eller gasbubblor i kroppens vävnader tre gånger om dagen för att få mat på bordet. Jag brukar bli lite irriterad om jag inte kan gå hem tidigare från jobbet på fredagar.


Snubben på bilden sitter uppe i ett enormt träd som han klättrat upp i med hjälp av en lian spänd runt trädet. Han sitter däruppe och plockar honung. Det är bara vad han gör. Tryck för större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar